– Den lille dytten har satt i gang mange nye tanker og ideer. Etter en av kveldene dro jeg rett hjem og skisserte et helt nytt prosjekt. En ny idé jeg aldri før hadde tenkt på, og som jeg tror kan være et mulig neste steg etter at jeg har kommet godt i gang med min nye virksomhet, forteller Caroline Strømhylden.
 
Hun er en av nærmere 50 deltakere som har deltatt på de fire inspirasjonskveldene som ble arrangert på ulike samarbeidsarenaer i Lillehammer; kontorfellesskapet og entreprenørskapssenteret Hub LHMR, studentenes egen kafe og bar på Høgskolen i Lillehammer Studenten, Ikomms samhandlingsarena Arena 17 og Fabrikken – et kontorfellesskap og en møteplass for mennesker i kreative yrker.
 

Deltagerne samarbeidet i grupper om å lage en forretningsidé og presentere den på kort tid.

Deltagere tilstede på

De fikk utdelt fire lapper der de skulle sette to av dem sammen til et produkt de skulle selge inn.

 

Fikk “Årets dytt”

Målet med samarbeidet mellom Fabrikken, Hub LHMR, Start LHMR, Ungt Entreprenørskap, Høgskolen i Innlandet, Skåppå og Lillehammer-regionen Vekst, har vært å bidra med inspirasjon og kunnskap til alle som har en idé de vurderer å satse på. På den siste inspirasjonskvelden 26. april, fikk deltagerne som ønsket det bli med i en pitchekonkurranse der de presenterte sin forretningsidé til resten av salen på tre minutter. “Årets dytt” skulle deles ut – en pakke bestående av en pengepremie på 10 000 kr, gavekort på 2500 kr hos Fabrikken, kontorplass i Hub LHMR og 10 veiledningstimer med Skåppå. Den var det Caroline som fikk, for pitchen av sin idé “Skravlis”.  

– Caroline er i gang med å lage nettkurs og bok som skal hjelpe småbarnsforeldre å gi barna en god språkstart. Hun hadde en gjennomtenkt og god presentasjon der hun fokuserte på problemet hun skal løse og hvordan. Med 25 års erfaring på feltet er sjansen for å lykkes stor. Juryen har tro på at Caroline kan utvikle en løsning som småbarnsforeldre vil betale for og bruke, og at det vil gi resultater, sier juryformann Henning Holmbakken.

Henning Holmbakken presenterte juryens beslutning.

Juryformann Henning Holmbakken presenterer vinneren av “Årets dytt”.

Caroline Strømhylden vant

Det var Caroline Strømhylden som vant “Årets dytt” for pitchen av sin idé "Skravlis".

En verdifull møteplass

Caroline forteller at det beste med arrangementet har vært å møte andre som virkelig vil få til noe. For ved siden av ny kunnskap og en pakke som vil gi henne en god start på gründertilværelsen, sitter hun igjen med noe vel så verdifullt.

– Den lille dytten har faktisk gitt meg en kollega! Thea og jeg jobber med hver våre prosjekter, og er sånn sett ikke kollegaer “på ordentlig”, men vi har hatt hyppig kontakt siden den andre inspirasjonskvelden, og ser at vi har gjensidig stor nytte av å samarbeide. Vi kaller oss nå frittstående kollegaer, noe jeg synes er helt fantastisk! Selv om jeg driver for meg selv, trenger jeg ikke drive helt alene. Jeg vil absolutt anbefale andre å bli med neste gang dette arrangeres. Det eneste det krever av deg er å møte opp. Hva du kan få igjen for det, kan være så uendelig mye mer, forteller hun.

Caroline Strømhylden og Thea Eriksen har blitt nye kollegaer gjennom arrangementet

Caroline Strømhylden og Thea Eriksen kaller seg “frittstående kollegaer” etter Den lille dytten.

Ane Lindstad og resten av Bonderekrutten UB forbereder seg til å pitche sin idé.

 
En annen fornøyd deltaker er Tarald Kverneland, som har startet opp sitt eget arkitektkontor etter at han flyttet til regionen sommeren i 2021.
 
– Jeg har lært mye om hva som skal til for å komme i gang og for å takle utfordringer som kommer. Jeg vet at det kommer til å bli mye hardt arbeid og da har det vært godt å høre fra flere hold hvor viktig det er å ha is i magen. Spørsmålet er ikke hvorvidt det er behov for tjenestene mine. Utfordringen fremover er å flest mulig til å vite hvilke tjenester jeg leverer, skaffe oppdrag og en kundebase, forteller han.
 
Deltagere tilstede på

Tarald Kverneland sitter igjen med mye kunnskap rundt å drive egen bedrift.

Merethe Linstad leder

Komiker Merethe Karma Linstad ledet de fire inspirasjonskveldene.

 

Fire inspirerende kvelder

Første kveld fikk deltagerne høre Mathias Bakke Haugen fra Innovasjon Norge fortelle om viktigheten av å ta utgangspunkt i et behov som skal dekkes eller et problem som skal løses, når man skal etablere en bedrift. Anita Veisten fra Holthaugen Gård, Amund Holberg fra Dark Fiber Group og Sidsel Madshus fra Lillehammer Kaffebrenneri, delte av sine erfaringer som etablerere. 
 
 
Kveld nummer to handlet om hvilke egenskaper som trengs for å etablere og drive egen virksomhet. Gode samarbeidspartnere var et nyttig stikkord. Yngve Dahle, som har forsket på motivasjonen bak entreprenørskap, delte sine funn rundt hva det er som driver mennesker som velger å skape sin egen arbeidsplass, fremfor å jobbe i et allerede etablert selskap. I tillegg fikk vi høre fra innholdsprodusent Martin Vinje, glassblåser Elin Larsson, samt låtkriver, artist, veileder og pedagog Thea Eriksen.
 
Deretter var temaet marked og penger, og deltagerne fikk øve seg på å holde forretningspitch. Vegard Strand Sæterøy i Skåppå ga råd om hvordan man finner kunder og skaffer finansiering. Hans Vigstad i Varde Investeringslaug delte hva de ser etter når de skal investere i nye selskaper og Kjell Tore Bjørnhaug fra Hafjell Arena fortalte om hvordan de jobber for å finansiere prosjektet. Kjetil Nordbye i IKOMM delte sine tips til hvordan gründere kan tenke annerledes for å få tak i kompetansen de trenger i sin bedrift, ved å dele erfaringer fra IKOMM Academy - en læringsarena skapt for å få tak i ny IT-kompetanse og gi mennesker som står utenfor jobb en ny sjanse. 
 
Ved siden av pitchekonkurransen den fjerde og siste kvelden, fikk deltagerne nyttig informasjon om Fabrikken fra Torhild Andersen, Azure fra Knut Ivar Solhjem og Employ fra Monica Rundhaug. Alle de fire kveldene har blitt ledet av komiker og foredragsholder Merethe Karma Lindstad og det har blitt servert lokal mat.
 
Kjell Tore Bjørnhaug fra Hafjell Arena

Kjell Tore Bjørnhaug i Hafjell Arena.

Hans Vigstad fra Varde Investeringslaug

Hans Vigstad i Varde Investeringslaug.

 

Blir med neste gang også

– Flere gründere har delt sine historier og jeg syns det har vært spennende å høre erfaringene og kunnskapen de har fått. Det har vært stor bredde i størrelse og fagfelt. Vi har både fått høre fra en osteprodusent i høyeste klasse og en fibergigant. Historiene er ganske så forskjellige, men inspirerende begge to, forteller Tarald. 

I likhet med Caroline er heller ikke Tarald i tvil:
 
– Folk bør helt klart bli med i neste runde! Det har jeg i hvert fall tenkt til. Om du ikke har startet eller tenker å starte en business selv, er det uansett interessant å høre andres historier, mener han.
 

Vil du være med?

Det planlegges for nye inspirasjonskvelder i 2024. Første kveld blir 31. januar. Trykk “Skal” i vårt Facebook-event nå, så holder du deg oppdatert om innhold, klokkeslett og sted for årets første “dytt”.