Etablering av ledende selskaper

I 2022 etablerte det nordeuropeiske IT-selskapet Advania en egen avdeling på Lillehammer for å være tettere på kunder og samarbeide med andre aktører innen IT og cybersikkerhet i regionen. Advania leverer sikkerhetstjenester samt produkt- og driftstjenester innen IT, og deres Cyber Defence Center på Lillehammer tilbyr tjenester og kompetanse for å avdekke og håndtere uønsket aktivitet hos sine kunder på en døgnkontinuerlig basis.

I tillegg har andre store aktører som Telenor og Entur valgt å satse på Lillehammer. Telenor har en avdeling på Fåberg med 65 ansatte som er sentrale i utviklingen av 5G-nettverket, mens Entur har etablert en utvikleravdeling i byen med planer om å ha minst 20 ansatte.

Næringsklynger og samarbeid

For å styrke samarbeidet innen cybersikkerhet har flere aktører gått sammen om å danne næringsklynger. Norwegian Cybersecurity Cluster, lansert under Sikkerhetsfestivalen på Lillehammer i 2022, er Norges første næringsklynge innen cybersikkerhet. Klyngen ledes av Digital Innlandet og har som mål å være en nordisk hot spot for utvikling av kunnskap, kompetanse og kommersielle løsninger innenfor cybersikkerhet.

Videre har initiativet Cyberland samlet Norges fremste cybermiljøer i en næringsklynge. Med partnere som NTNU, Norwegian Cyber Range, Cyberforsvaret, Telenor og Buypass, samt støtte fra Innlandet fylkeskommune, Gjøvikregionen Utvikling og Lillehammer-regionen Vekst, arbeider Cyberland for å møte den økende etterspørselen etter ressurser innen cybersikkerhet i Norge.

Arrangementer og konferanser

Lillehammer er også vertskap for flere viktige arrangementer innen cybersikkerhet. Sikkerhetsfestivalen, som ble arrangert fra 26. til 28. august 2024, samlet 1400 deltakere og 26 fagspor. Festivalen er en viktig møteplass for eksperter og interesserte innen cybersikkerhet, IKT og informasjonssikkerhet for å dele erfaringer og kunnskap.

I tillegg arrangeres Totalforsvarets Cybersikkerhetskonferanse på Scandic Lillehammer Hotel, hvor aktører fra offentlige virksomheter, akademia og privat næringsliv samles for å diskutere presserende temaer innen cyber- og informasjonssikkerhet i totalforsvaret. Konferansen tilrettelegger for erfaringsutveksling, kunnskapsbygging og nettverksbygging mellom fagressurser, ledere og beslutningstakere.

Utdanning og kompetanseutvikling

Innlandet er en viktig region for utdanning innen cybersikkerhet. To av tre norske studenter innen cyber får sin utdannelse i Innlandet fylke, noe som bidrar til å dekke det store behovet for kompetanse på dette området. Forskning fra NTNU i Gjøvik danner også grunnlaget for nye forretningsmodeller og muligheter i næringslivet, som for eksempel oppstartsbedriften AiBA, som utvikler løsninger for å trygge barn og unge på nett.

Gjennom et tett samarbeid mellom næringsliv, akademia og offentlige aktører har Lillehammer-regionen etablert seg som et ledende miljø innen cybersikkerhet i Norge. Byens satsing på kompetanseutvikling, innovasjon og samarbeid legger et solid grunnlag for videre vekst og utvikling i denne viktige sektoren.