Kort om Rekreasjonsklynga

Rekreasjonsklynga er et samarbeid mellom aktører i rekreasjonsnæringen, fritidsboligsektoren, finans og energi i Gudbrandsdalen. Klyngen ble etablert i 2023 og samler 22 medlemmer fra næringslivet og 6 kommuner. Formålet er å fremme bærekraftig vekst, innovasjon og verdiskaping gjennom samarbeid, kompetanseheving og utvikling av helhetlige konsepter. Klyngen skal bidra til at Gudbrandsdalen styrker sin posisjon som en attraktiv region for både fastboende, fritidsinnbyggere og besøkende.

Hvorfor være medlem?

Medlemskap i Rekreasjonsklynga gir tilgang til:

  • Kompetanseheving og erfaringsdeling: Gjennom felles samlinger, workshops og kurs, får medlemmene innsikt i trender, forskning og beste praksis innen bærekraftig rekreasjonsnæring og destinasjonsutvikling.
  • Nettverk og samarbeid: Klyngen legger til rette for samarbeid på tvers av bransjer og sektorer, noe som gir nye forretningsmuligheter og sterkere relasjoner mellom medlemmene.
  • Innovative utviklingsprosjekter: Klynga skal mobilisere til nye initiativer og prosjektet mellom medlemmene, med mål om å utvikle løsninger og konsepter som setter Gudbrandsdalen på kartet innen bærekraftig rekreasjon
  • Politisk påvirkning og synlighet: Gjennom klyngens arbeid får medlemmene en felles stemme i regionale og nasjonale prosesser som påvirker rammebetingelsene for rekreasjonsnæringen.
  • Tilgang til relevant data og analyser: Klyngen samler og deler innsikt som gir bedre beslutningsgrunnlag for forretningsutvikling og investeringer.

Engasjerte klyngemedlemmer

Rekreasjonsklynga har samlet de store toneangivende aktørene innen rekreasjonsnæringen i Gudbrandsdalen, samt seks av kommunene. Blant medlemmene finner vi Hunderfossen Eventyrpark, Alpinco, Norconsult, Visit Lillehammer, Frich’s, Gausdal Landhandleri, Tinde Hytter, Gudbrandsdal Energi Holding, Bjorli Skisenter, Stiftelsen Lillehammer Museum, Mosetertoppen, Coop Innlandet SA, SpareBank 1 Gudbrandsdal, Fakkelbyen, Structor, Leve Hytter, Lillehammer kommune, Nord-Fron kommune, Gausdal kommune, Øyer kommune, Sel kommune og Ringebu kommune. Skåppå administrerer klyngearbeidet.

Disse medlemmene representerer ulike deler av rekreasjonsnæringen, fra turistattraksjoner og alpinanlegg til finansinstitusjoner og kraftselskap. Felles for alle er ønsket om å utvikle og posisjonere Gudbrandsdalen som en bærekraftig, helhetlig destinasjon som kan tilby både næringsmuligheter og opplevelser i verdensklasse.

Destinasjonsutvikling = lokalsamfunnsutvikling

Rekreasjonsklynga ser på destinasjonsutvikling som en måte å styrke lokalsamfunnene på. Det handler om å bygge på de ressursene som allerede finnes i regionen og bruke samarbeid til å utvikle nye muligheter. Når Gudbrandsdalen blir en mer attraktiv destinasjon, skaper det ringvirkninger som kommer hele lokalsamfunnet til gode – ikke bare for turister, men også for innbyggere og næringsliv.

Klyngens arbeid er et eksempel på hvordan destinasjonsutvikling ikke bare handler om å tiltrekke besøkende, men om å styrke lokale arbeidsplasser, utvikle nye næringsmuligheter og skape et bedre liv for de som bor i regionen. Ved å samle aktører fra flere sektorer, får man en helhetlig tilnærming til hvordan regionen kan utvikles på en bærekraftig og langsiktig måte. Gjennom felles kompetanseheving, strategisk samarbeid og innovative prosjekter, jobber vi målrettet med å utvikle Gudbrandsdalen som en attraktiv destinasjon for bærekraftig rekreasjon.